sunnuntai 3. heinäkuuta 2011

Mä mestarileipuri oon, tittididii!

Pitihän sitä hankkia vielä kotikutoinen Suomalaisten perinneruokien mestarikokkaaja -titteli ennen kaukaisen Australian tuntemattomien kulinarististen herkkujen kohtaamista. Tutkinto suoritettiin näyttökokeilla pitkin kevättä, kameran ja nyt blogin lukioiden sekä tietysti ruokien uskaliaiden koemaistajien toimiessa tuomareina. Projekti aloitettiin jo toukokuussa karjalanpiirakoiden parissa, niiden valmistusta tuli meille opettamaan Sari ja Darin. Kiitoksia kovasti! Kyseisen iltapäivän ja sen aikaansaannosten kuvat ovat oman läppärin mukana huollossa, kun kyseinen vempain päätti hajota 1,5 viikkoa ennen lähtöä, juuri sopivasti juhannuksena. Kuvatilanteeseen tulossa korjaus toivottavasti huomenna.

Jottei projekti pääsisi lässähtämään ennen kuin kunnolla alkoikaan, skarppasin juhannusviikolla oikein urakalla. Otin vastuun keskiviikon ruoasta ja sainkin aikaiseksi (ainakin koemaistajien mielestä) varsin herkullista makaronilaatikkoa. Palkkasin vielä pikkuveljeni Leevin ruokapalkalla kuvaajaksi, ja tuloksena oli onnistunut makaronilaatikko sekä paljon kuvia. Juhannuksen viettoon kuuluu olennaisena osana myös mummin ohra- ja riisirieska munavoilla, joista jälkimmäisten valmistukseen pääsin tänä vuonna osallistumaan. Eihän sitä Australiaan voi lähteä osaamatta tehdä riisirieskaa ja munavoita, ei ainakaan meidän suvussa!

Munavoin tekoa papan kanssa
Riisirieska viittä vaille uunivalmiina



















Harjoitus tekee mestarin, todettiin Marian kanssa :)
Listallani oli vielä perunamuusi ja lihapullat sekä korvapuustit. Näiden kanssa meinasi tulla pieni kiirus kaiken lähtö- ja kavereiden näkemishärdellin keskellä, mutta hyvin se loppujen lopuksi onnistui Marian avustuksella. Kiitti! <3 Pienen alkukankeuden jälkeen saatiin aikaiseksi yllättävänkin maukasta lihapullakastiketta ja perunamuusia. En kyllä etukäteen olisi uskonut, että lihapullien paistaminen pannulla voisi olla niin haastavaa! Saatiin ne lopulta kuitenkin pysymään koossa ja näyttämään tunnistettavilta lihapullilta :D

Korvapuusteja leivottiin melkein viime tipassa perjantaina, ja niistä tulikin oikein mallikkaita! Tai vähintään isoja ja hyviä... Ansioikkaana hovikuvaajana toimi pikkusisko Vilma, taasen ruokapalkalla (vai pitäisikö sanoa korvapuustipalkalla) :P

Täytyy sanoa, että opin melkoisen paljon projektin aikana! Osaa näistä olin kyllä väsännyt ennenkin, mutta hyvähän se oli palauttaa mieleen ennen lähtöä ja opetella tekemään itsenäisesti. Host-perheellä oli meinaan toivetta, että autan heitä ruoanlaitossa, ja olisihan se kiva kokkailla silloin tällöin jotain suomalaista. Kirjottelen sitten varmaan tänne mitä on tullut tehtyä ja mikä oli vastaanotto :)

-Lotta

3 kommenttia:

  1. Muista pakata kardemummaa mukaan, sitä harvoin löytyy kaupoista ulkomailla. :)

    VastaaPoista
  2. Sä oot ollu ahkera.. ;o Mä harjottelin vaan korvapuustien tekoa ja ihme että niistä tuli niinkin hyviä kun vähän sähläsin niitä tehdessä.. :DD

    VastaaPoista
  3. Anonyymi: En taida enää ehtiä, enkä oo varma saako viedä. Kyl kai pitäs jostain löytyä, toivottavasti. Jos ei ni pyydän vanhempia lähettää Suomesta :D

    Riina: Minäkö muka ahkera? :O En oikeestaa, kaikki vähän viime tipassa :D Ja nii meki Marian kanssa sählättii puusteja leipoessa, ei oo nii vakavaa :DDD

    VastaaPoista